Juuth.nl is verhuisd!

Je wordt binnen enkele seconden doorgestuurd, tot zo! (Word je niet doorgestuurd? Bezoek dan
http://juuth.nl)
.






Stamppot Bijzonder



Stamppot rauwe andijvie met spekjes en mosterd: altijd al mijn favoriet. Hier is ie in een culinair jasje: geen kuiltje met jus, maar een badje van mosterdsaus. En spek of bacon natuurlijk.

Let op: de stamppot en de mosterdsaus kun je tegelijk klaarmaken. Zet hiervoor eerst de aardappels op en


Halen voor 2:
  • 250 gr andijvie
  • 300 gr aardappelen (ik heb krieltjes in de schil gebruikt: extra gezond en lekker)
  • enkele dikke plakken bacon
  • 2-3 dl melk
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 2-3 eetlepels grove mosterd met wijnazijn
  • olie
  • bloem

Doen:
  • Begin de baconplakken te bakken op laag vuur, regelmatig keren zodat ze niet kromtrekken

Voor de stamppot:
  • Kook de aardappelen gaar in gezouten water, of in de magnetron.
  • Stamp de rauwe andijvie er doorheen
  • Maak naar wens smeuig met wat melk
  • Breng op smaak met zout en peper

Voor de mosterdsaus:
  • Neem intussen een steelpannetje en verwarm hierin een bodempje olie
  • Fruit het sjalotje glazig in de olie
  • Strooi een eetlepel bloem over de olie en ui
  • Goed roeren en heel licht bakken (zo maak je een lichte roux = sausbasis)
  • De bloem vormt eerst een soort bal en begint daarna wat te pruttelen en valt licht uit elkaar
  • Dan voeg je rustig de melk toe
  • Goed roeren. Het mengsel wordt gelijkmatig en zal vlot indikken
  • Roer de mosterd erdoorheen
  • Breng op smaak met bijvoorbeeld zout en peper, wijnazijn, honing of wat bouillonpoeder
  • De bacon zal nu ook wel klaar zijn
  • Schep een flinke opscheplepel stamppot in een diep bord
  • Schenk de mosterdsaus eromheen
  • Maak af met enkele stukken bacon

Lekker!!!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Lijkt me lekker. Om stamppot rauwe andijvie warm (heet) te kunnen opdienen, kan het handig zijn de gewassen andijvie al van te voren goed droog en bijna lauw te maken. Daarvoor draai ik 'm heel even in de magnetron (maar hij moet wel rauw blijven uiteraard).

Unknown zei

Dankjewel Ton, dat is een waardevolle tip!