Juuth.nl is verhuisd!

Je wordt binnen enkele seconden doorgestuurd, tot zo! (Word je niet doorgestuurd? Bezoek dan
http://juuth.nl)
.






Gepofte Aardappel met Spinazie, Zure Room en Spekjes




Aardappels bijzonder, ideaal voor een verjaardag waar mensen een hapje blijven eten (grote schaal rond laten gaan, iedereen een lepeltje om mee uit de hand te eten) of als bijgerecht bij een stoere maaltijd (bijvoorbeeld spare ribs en geroosterde mais van de barbecue of uit de oven). Je kunt ze in allerlei variaties maken, met allerlei toppings, zodat ze bij verschillende gerechten passen. Deze topping van spinazie, room en spekjes past goed bij de echte Hollandse pot.

Voor bereiding in de oven: zie onderaan!


Halen voor een flinke schaal, ca 15 stuks:
  • 1 kilo kleine aardappelen, iets kruimig
  • 1 klein blikje gehakte spinazie (195 gr uitlekgewicht, ik vind die van Bonduelle het lekkerst)
  • 1 bakje Linesse (creme fraiche-vervanger van Blue Band)
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 250 gr bacon of mager spek, in reepjes
  • peper

Doen:
  • Borstel de aardappels schoon, laat de schil zitten
  • Prik de aardappels met een vork enkele malen rondom in. Zo voorkom je dat de schil straks barst
  • Voor 1 kilo aardappelen geldt: 15 minuten op 750 watt in mijn magnetron. Pas indien nodig de tijden aan je eigen magnetron aan. Tussendoor 1x keren. Laat 1 minuut nagaren in de magnetron
  • Bak intussen de bacon of spekjes op laag tot middelhoog vuur knapperig
  • Pers intussen de knoflook uit en meng met 1/4 van de creme fraiche
  • Laat het vocht uit de spinazie lopen en meng de spinazie met de knoflook-cremefraiche en wat versgemalen peper
  • Maak vierkante stukken alufolie van ca 12 x 12 cm (uit de breedte van 1 rol passen 2 vierkanten)
  • Leg op ieder vel folie een aardappel, snijd in de lengte in en knijp een beetje open
  • Vouw het folie eromheen, laat de randen een beetje krullen
  • Doe in iedere aardappel 2 schepjes roomspinazie en 1 schepje creme fraiche
  • Strooi spekjes over en om de aardappels heen
  • Maal wat peper erboven en dien op

In dit recept pof ik de aardappels in de magnetron. Ze zijn dan in een kwartiertje klaar. Uit de oven zijn ze lekkerder, maar het duurt langer. Het grootste verschil is: in de magnetron wordt de hele aardappel lekker zacht, in de oven wordt het binnenste zacht en de schil juist wat knapperig. Heb je wat meer tijd, dan pof je de aardapel zo: verwarm de oven voor op 180 graden, prik gaatjes in de aardappels, pak ze in in alufolie, leg in de oven gedurende ca 3 kwartier. Neem uit de oven, pak uit, kwast wat olijfolie over de aardappels, zet voor 10-15 minuten terug in de hete oven. Tussendoor keren.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Je hebt me weer geinspireerd Juuth!!!
Ff naar de winkel en smullen maar!

J U U T H zei

:) Leuk om te horeN, smakelijk eten!