Juuth.nl is verhuisd!

Je wordt binnen enkele seconden doorgestuurd, tot zo! (Word je niet doorgestuurd? Bezoek dan
http://juuth.nl)
.






Foie Gras: zo kan het ook



I went to Spain, a few months ago. And I had the best foie gras in my life. The best culinary experience of my life. Because what I saw, I'm convinced, is the future of cooking."


Dan Barber, succesvol chef in de VS, vertelt over zijn kennismaking met Spaanse ganzenboer Eduardo en diens bijzondere, ontroerende wijze van ganzen houden. Een indrukwekkend verhaal over natuurlijke balans... én lekker eten. Klik op de foto hierboven voor de (Engelstalige) presentatie!

Met het Kerstmenu komt voor veel mensen ook foie gras (vette ganzenlever) weer in het vooruitzicht. Mede dankzij de spraakmakende actie van Giel Beelen en de inspanningen van politieke partijen en organisaties zoals Wakker Dier, weten we allemaal wel hoe die ganzen doorgaans gedwangvoederd worden met behulp van een pijp door de keel tot direct in de maag, opdat de lever van de dieren binnen enkele weken ziekelijk vervet en opzwelt.

Veel Fransen beschouwen de delicatesse als een waardevol traditioneel culinair hoogstandje dat bescherming verdient. Door sommige veeartsen wordt aangegeven dat de dagelijkse voedingsprocedure voor de ganzen van korte duur en niet traumatiserend is, zoals bijvoorbeeld in deze uitzending van Twee Vandaag van 3 jaar geleden, waarnaar onder meer verwezen wordt door de foie-gras-liefhebbers van Het Blauwe Boekje.

Kun je een dier bij de kop pakken, een pijp in de keel leiden en het voer in de maag doen lopen, zonder ook jezelf als mens daarmee geweld aan te doen? Iedereen heeft zijn eigen grenzen.
Weet wat je eet.

Geen opmerkingen: